Quantcast
Channel: Weblog GoedGenoeg
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

ZZP’ers over arbeidsongeschiktheid: Cécile Wilbers

$
0
0

Mijn naam is Cécile Wilbers. Als literatuurcoach creëer ik tijd en ruimte voor lezen. De literatuur zit vol mooie verhalen waarvan je kunt leren, die herkenning bieden en inspiratie. Met een goed boek heb je geen coach nodig! Daarom geef ik persoonlijke leesadviezen voor boeken die passen bij jouw ontwikkeling. Ook organiseer ik leesretraites: lange weekends waarin je ongegeneerd en ongestoord urenlang in een mooi boek kunt duiken, in een mooie omgeving en met lekker eten binnen handbereik. Meer info vind je op www.literatuurcoach.nl.

Naast literatuurcoaching werk ik als tekstschrijver. Ik ben gespecialiseerd in strategische teksten, waarmee je daadwerkelijk iets in beweging kunt zetten: een businessplan om een nieuwe organisatie van de grond te krijgen, een subsidieaanvraag om je project mogelijk te maken, of websiteteksten die helder maken waar jij als bedrijf voor staat.

 

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ik had gehoord over bibliotherapy, de Engelse variant van literatuurcoaching, en was er razend enthousiast over. Ik wilde er graag iets mee doen, maar in Nederland gebeurde er nog weinig op dit gebied. Daarom ben ik het (met een klein duwtje van coach Hilde Backus van Het Coachbureau) zelf maar gaan doen.

Het heerlijke van ondernemerschap vind ik, dat ik mijn eigen neus achterna kan lopen als ik iets interessants tegenkom, en dat daadwerkelijk handen en voeten kan geven. Ik bepaal zelf hoe ik mijn tijd indeel.

 

Brengt jouw beroep extra risico’s met zich mee en hoe ga je daar mee om?

Het is geen risicovol beroep. Wel is zowel de literatuurcoaching als het schrijven echt hoofdwerk. Kan ik niet meer scherp nadenken, dan is mijn toegevoegde waarde snel verdwenen. Dat vind ik wel spannend.

 

Als je griep hebt of iets dergelijks, vinden we jou dan in bed? Of werk je (zo lang mogelijk) door?

Het fijne van ondernemerschap is, dat ik zelf mijn tijd kan indelen. Als ik me niet lekker voel, schroef ik het tempo terug en werk ik halve dagen. Zo kan ik alle bordjes in de lucht houden, hebben mijn klanten nergens last van en heb ik toch genoeg hersteltijd.

 

Hoeveel uren per week steek jij in je onderneming?

Dat varieert nog erg. Ik ben nu een jaar bezig, en merk dat het nu pas wat stabieler begint te worden. De ene week ben ik dag en nacht bezig, de andere week heb ik meer ruimte voor vrijwilligerswerk of het lezen van een boek. Juist die afwisseling vind ik wel fijn, dat houdt het interessant.

 

Ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid?

Nee, nog niet. Ik heb mezelf eerst een jaar gegeven om mijn bedrijf op poten te zetten. Nu is de tijd gekomen om aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering te gaan denken.

 

Stel dat je langdurig ziek wordt en je kunt een jaar niet werken, hoe zou je die periode dan overbruggen?

Mijn vriend heeft een vaste baan en haalt de helft van ons gezamenlijke inkomen binnen. We hebben een financiële buffer waar we een eind mee komen. Een jaar zou met wat passen en meten net moeten lukken.

 

Als je langdurig arbeidsongeschikt zou worden en je huidige werkzaamheden niet meer kon doen, zou je dan andere werkzaamheden kunnen doen?

Dat ligt natuurlijk helemaal aan de situatie. Als ik niet meer goed met mijn hoofd zou kunnen werken, heb ik nog altijd twee handen waar ik iets mee kan doen. Eigenlijk hoop ik vooral dat ik nooit voor de keuze kom te staan.

 

Vind je dat er weer een verplichte AOV moet komen zoals vroeger de WAZ?

Nee, essentieel onderdeel van het ondernemerschap is de zelfstandigheid en de vrijheid. Het is belangrijk dat er goede voorzieningen zijn voor ZZP’ers. Maar verplichten gaat me te ver.

 

Hoeveel geld zou je per maand over hebben voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Ik dacht altijd dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering heel duur zou zijn, maar hoorde van een mede-ZZP’er dat zij er een had gevonden voor 150 euro. Dat vind ik wel een acceptabel bedrag. Op de website van GoedGenoeg zag ik dat het zelfs al kan voor enkele tientjes, maar ik heb nog niet uitgezocht wat voor die prijs wel en niet wordt vergoed.

 

Ben je op de hoogte van de verschillende soorten verzekeringen arbeidsongeschiktheid?

Ik weet dat ze bestaan, maar ben er nog niet echt ingedoken. Voordat ik een verzekering afsluit, wil ik wel precies weten wat er wordt vergoed en of dat in verhouding staat tot de kosten.

 


 

Veel ondernemers hebben grote moeite met de hoge premie’s van de traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Bovendien hebben ze weinig vertrouwen in de hoogte van de uitkering op het moment dat ze ziek zijn. GoedGenoeg is een verzekering arbeidsongeschiktheid die is ontwikkeld voor en door zzp’ers.

  • Je bent niet voor alles verzekerd. Iets wat helemaal bij de mentaliteit van zzp’ers past; ze werken immers vaak gewoon door als ze ziek zijn. Maar je bent wél verzekerd tegen 6 ernstige ziektes, zoals bijvoorbeeld kanker of hartinfarct.
  • Je bepaalt zelf de hoogte van het uit te keren kapitaal en mag dit iedere maand aanpassen, zo vaak je maar wilt. Handig als het een tijdje wat minder gaat.
  • Als een verzekerde ernstige ziekte wordt vastgesteld, krijg je het verzekerde bedrag (bijvoorbeeld een ton) in één keer uitbetaald. Je mag er mee doen wat jij wilt. Zo kun je de tijd nemen voor je herstel en daarna je werkzaamheden oppakken of iets heel anders gaan doen.

De verzekering Ernstig Ziek Worden kun je al afsluiten voor een paar tientjes per maand.

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10