Mijn naam is Roxy Dammers. Als sinds mijn zeventiende werk ik in de schoonheidsbranche. Eerst bij een parfumerie, waar ik 12 jaar filiaalmanager was. Ik heb een opleiding tot schoonheidsspecialiste gedaan en ben toen een eigen salon begonnen. Helaas is dat niet voldoende van de grond gekomen maar ik werd al snel aangenomen bij een van de beste salons van Nederland.
Waarom ben je gaan ondernemen?
Na een paar jaar gaf het me niet meer genoeg voldoening om alleen maar met uiterlijk bezig te zijn en vreselijk hele dure producten te verkopen. Ik wilde iets doen met meer betekenis iets meer zingeving. Toen een vriendin borstkanker kreeg, viel alles op zijn plek. Ik wil vrouwen die herstellende zijn, zich weer mooi laten voelen. Lekkerder in hun vel. Ze zijn dan zo kwetsbaar en onzeker. Het is heel dankbaar als ik daar een rol in mag spelen.
Brengt jouw beroep extra risico’s met zich mee en hoe ga je daar mee om?
Hooguit emotioneel. Ik moet niet té betrokken raken bij de vrouwen die ik ontmoet. Maar dat gevoel heb ik niet. Ik heb eerder het gevoel dat ik ontzettend veel leer en er veel dankbaarder door in het leven sta.
Als je op dit moment ziek bent, wil je daar dan iets over vertellen?
Gelukkig ben ik niet ziek. Ik zorg goed voor me zelf en probeer mindful te leven.
Je hebt griep. Wat doe je, blijf je een dagje thuis of werk je zo lang mogelijk door?
Met mijn werk kom ik in contact met kwetsbare vrouwen die weinig afweermechanisme hebben. Ik moet dan wel thuisblijven, voor hun gezondheid.
Hoeveel uren per week steek jij in je onderneming?
Ik werk ook nog in een winkel voor een basisinkomen. Wat ik nu doe voor herstellende vrouwen is nog in de opstartfase. Ik ben nog aan het onderzoeken of er behoefte aan is en of ik daar straks echt een commercieel bedrijf van kan maken. Ik doe nu ook een aanvullende opleiding lymfedrainage therapie. Dus alles bij elkaar werk en studeer ik ongeveer 50 uur per week. Dat vind ik maximaal.
Ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid? Waarom wel of niet?
Ik ben natuurlijk verzekerd voor arbeidsongeschiktheid via mijn werkgever voor het aantal uren dat ik daar werk.
Stel dat je langdurig ziek wordt en je kunt een jaar niet werken, hoe zou je die periode dan overbruggen? Heb je iets geregeld, kun je ergens op terugvallen?
Als het zover komt dat ik ga stoppen met mijn baan en echt volledig mijn eigen bedrijf heb, ga ik me wel verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Ik zie elke week vrouwen die door borstkanker zijn getroffen. Zo zie ik dat: je wordt getroffen. Het kan mij ook gebeuren.
Hoe lang kun je het ongeveer vol houden zonder inkomsten?
Ik zou kunnen terugvallen op het inkomen van mijn man. Dan moeten we wel heel zuinig gaan leven.
Als je langdurig arbeidsongeschikt zou worden en je huidige werkzaamheden niet meer kon doen, wat zou je dan doen?
Ik zou altijd wel weer iets in de uiterlijke verzorging doen.
Ken je ondernemers die arbeidsongeschikt zijn geworden of die een ernstige ziekte kregen?
Ik ken verschillende dames die ik behandel en die een eigen bedrijf hadden. Een van hen is helemaal gestopt, een andere heeft een compagnon die het tijdelijk alleen doet.
Vind je dat er weer een verplichte AOV moet komen zoals vroeger de WAZ?
Vind ik lastig. Ik vind eigenlijk dat de mogelijkheid er zou moeten zijn maar dat het niet verplicht moet worden.
Hoeveel geld zou je per maand over hebben voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Iets van 50 euro per maand voor een basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid.
Ben je op de hoogte van de verschillende soorten verzekeringen arbeidsongeschiktheid?
Nee, helemaal niet.
Veel ondernemers hebben grote moeite met de hoge premie’s van de traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Bovendien hebben ze weinig vertrouwen in de hoogte van de uitkering op het moment dat ze ziek zijn. GoedGenoeg is een verzekering arbeidsongeschiktheid die is ontwikkeld voor en door zzp’ers.
- Je bent niet voor alles verzekerd. Iets wat helemaal bij de mentaliteit van zzp’ers past; ze werken immers vaak gewoon door als ze ziek zijn. Maar je bent wél verzekerd tegen 6 ernstige ziektes, zoals bijvoorbeeld kanker of hartinfarct.
- Je bepaalt zelf de hoogte van het uit te keren kapitaal en mag dit iedere maand aanpassen, zo vaak je maar wilt. Handig als het een tijdje wat minder gaat.
- Als een verzekerde ernstige ziekte wordt vastgesteld, krijg je het verzekerde bedrag (bijvoorbeeld een ton) in één keer uitbetaald. Je mag er mee doen wat jij wilt. Zo kun je de tijd nemen voor je herstel en daarna je werkzaamheden oppakken of iets heel anders gaan doen.
De verzekering Ernstig Ziek Worden kun je al afsluiten voor een paar tientjes per maand.